Interactieve Omgevingsvisie
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2022 heeft GoGoMo geïnventariseerd hoe de zittende politieke partijen in Woerden over verschillende thema’s denken. Het gaat hier om thema’s uit de ontwerp-Omgevingsvisie, die langetermijndoelen tot 2040 omvat. Aangevuld met (in onze ogen) ontbrekende thema’s die wij in een formele zienswijze kenbaar hebben gemaakt. We hebben de samenhang in kaart gebracht, hoe belangrijk de partijen elk thema vinden, hoe tevreden ze er over zijn en wat hun belangrijkste verbeterpunten zijn voor de komende vier jaar.
Daarna hebben we inwoners van Woerden in een enquête dezelfde vragen gesteld.
Doelen
Deze inventarisatie is bedoeld voor de gemeenteraad om:
- Te toetsen of de ontwerp-Omgevingsvisie compleet is (vóór vaststelling)
- Een gemeenschappelijk beeld te hebben over belang en tevredenheid per thema en welke verbeterpunten er zijn (hoofdlijnen voorgenomen ontwikkeling)
- Meer zicht te bieden op hoe deze thema’s onderling samenhangen
- Na de verkiezingen in potentie te benutten bij de formatie
- Te gebruiken voor het monitoren van initiatieven en/of beleid met impact op de omgeving
En verder om:
- Initiatiefnemers in staat te stellen aan de hand van de samenhang en/of een afgeleide checklist met de thema’s hun plannen te checken op impact
- Belanghebbenden met een beperkte inspanning plannen van initiatiefnemers op volledigheid en impact te laten controleren
- Inwoners aanvullende (integrale) kieswijzer voor de komende verkiezingen te geven
- Pers in de gelegenheid te stellen over bovenstaande activiteiten te schrijven en/of nader onderzoek te doen
Resultaten politieke partijen
Onderstaande grafieken tonen in een oogopslag de resultaten van politieke partijen (gemiddelde gewogen scores per thema) wat betreft belangrijkheid, tevredenheid en het verschil tussen die twee. Dit maakt de potentiële prioriteiten snel zichtbaar (* duidt op een ontbrekend thema).
Thema’s zijn hier geformuleerd als doelen. Merk op dat er geen onbelangrijke thema’s zijn. Zes ontbrekende thema’s zouden alsnog moeten worden opgenomen (amendement). Voor 15 thema’s is sprake van ontevredenheid.
Resultaten inwoners
Onderstaande grafieken tonen in een oogopslag de resultaten van de inwoners wat betreft belangrijkheid, tevredenheid en het verschil tussen die twee.
Vergelijking resultaten
Hieronder twee grafieken die de resultaten van politieke partijen vergelijken met die van de inwoners.
Interactief diagram
Daarnaast hebben we een interactief diagram gemaakt waarin alle thema’s in samenhang zijn gepresenteerd. Als je een thema selecteert (klik/tap), zie je een vertaling naar doel(en) en de antwoorden per politieke partij op dit thema. We adviseren te beginnen bij thema ‘Effectiviteit politieke keuzes’ (omkaderd in het diagram) en dan van daaruit de pijlen te volgen. Dit diagram is niet langer interactief i.v.m. het opheffen van Stichting GoGoMo.
Legenda
- Tekstblokje: een thema.
- Kleur tekstblokje: factoren waar we meer van willen zijn groen, waar we minder van willen rood.
- Pijl van blokje A naar B: als er meer is van thema A leidt dat tot meer van thema B (en minder van A leidt tot minder van B).
- Pijl met ‘O’: een omgekeerd (‘opposite’) effect. Als er meer is van thema A leidt dat tot minder van thema B (en minder van A, dan meer van B).
Presentatie
De uitkomsten van de inventarisatie onder politieke partijen zijn op 10 februari 2022 gepresenteerd tijdens een speciale inspreekbijeenkomst, dus voordat de raad de Omgevingsvisie zou vaststellen.
Volledige enquêteresultaten
De volledige uitkomsten van de politieke partijen vind je in de tabel enquêteresultaten partijen.
De verbetersuggesties van inwoners vind je in document met volledige enquêteresultaten inwoners.
Totstandkoming
De thema’s en hun omschrijvingen zijn afgeleid van gemeentelijke documenten ‘Visie 2030’ aangevuld met factoren uit ‘Visie duurzame samenleving 2050’ en enkele in onze ogen ontbrekende factoren. Omdat die neutraal zijn geformuleerd, hebben we ze vertaald naar doelen en die in januari 2022 voorgelegd aan de raadsfracties. Alle zittende politieke partijen behalve de VVD hebben de vragenlijst ingevuld waarmee een respons van 90% is behaald namens 28 van 31 zetels.
De vragenlijst voor inwoners is door 112 mensen ingevuld, waarvan 67 volledig (inclusief demografische vragen). Dit aantal is te beperkt om deze enquête representatief te noemen. Kijkend naar de verscheidenheid van wijken en dorpen, leeftijd en opleidingsniveau van de respondenten dan is deze groep voldoende heterogeen. De resultaten kunnen daarom van betekenis zijn als input voor de politieke partijen bij verdere besluitvorming over deze thema’s.