Blogover good governance en integriteit

image001151

Op 5 oktober werd in Amersfoort het Democratic Challenge festival gehouden. GoGoMo was een van de negenennegentig deelnemende initiatieven om te experimenteren met verbeteringen van de lokale democratie. Maar waarom hebben wij ons hiervoor aangemeld?

Democratie vertoont scheuren

Als we onze democratie vergelijken met een oud huis dan zien we dat het een beetje schuin begint te staan en dat de muren scheuren beginnen te vertonen. Dit wijst op een probleem met de fundering. Die fundering is verzwakt. Haar draagkracht is verminderd doordat de peilers van vrijheid, gelijkheid, broederschap en visie, idealisme en medemenselijkheid een deel van hun kracht hebben verloren.

Vertrouwen is weg

Grote groepen mensen hebben geen vertrouwen meer in de politiek. Ze voelen zich niet vertegenwoordigd, niet gehoord, maar wel gedupeerd. Dit zien we terug als patroon in alle lagen van de democratie.

Waarom is dit een probleem?

 • burgers die zich niet gehoord voelen raken gefrustreerd,
 • gaan niet participeren,
 • of komen in verzet en starten procedures,
 • dit tast de sociale cohesie en de kwaliteit van onze samenleving aan.

Fundament versterken

De oplossing is het versterken van de fundering. GoGoMo biedt hiervoor een nieuwe heipaal. De heipaal van integriteit in de zin van heel houden of heel maken. Dit is steviger dan de heersende opvattingen over integriteit.

Drieledige aanpak GoGoMo

Democratic Challenge

De Good Governance Monitor biedt hiervoor drie onderdelen: 1) een methode, 2) een systeem 3) een leerproces

 1. De methode is neutraal en nodigt iedereen uit om in de schoenen van de ander te gaan staan. De effectmeting maakt de impact voor alle stakeholders zichtbaar vanuit ieders perspectief
 2. Het systeem maakt participatie tegen lage kosten mogelijk en ontsluit kennis van de crowd plus de oplossingen van vergelijkbare situaties in andere gemeenten
 3. Het face-to-face leerproces nodigt uit om tegengestelde opvattingen te overstijgen, schade te voorkomen of te compenseren en positieve participatie van alle stakeholders in de democratische processen te verankeren.

Wat levert het op?

 • deze andere stijl van besluitvorming, versterkt het fundament,
 • voorkomt geharnaste voor- en tegenstanders
 • voorkomt hoofdpijndossiers, geldverslindende en tijdrovende procedures
 • en leidt tot een breed draagvlak en resultaten die er voor iedereen toe doen.

Kortom, GoGoMo ondersteunt en herstelt het vertrouwen in de democratie en levert op lokaal niveau de basis voor een gezonde en harmonieuze woonomgeving.

Bent u ook toe aan een experiment met dit nieuwe fundament? Neem dan contact op met Leo Sonneveld 06 2631 4406 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.